zondag 30 juni 2013

Healthy snack: Gezouten Tuinboontjes

Verse tuinbonen uit de moestuin
Niet uit mijn eigen balkonmoestuintje, maar gekregen van Franco (Italiaanse vriend van mijn schoonvader) een krat vol verse tuinboontjes, rechtstreeks uit zijn moestuin in Hoofddorp. Ik kan niet wachten om snel eens in zijn moestuin te gaan kijken, er schijnt vanalles te groeien en bloeien in Franco zijn tuin. Heerlijk lijkt mij dat, zoveel mogelijk vers eten uit je eigen tuin.

Al eerder plaatste ik twee recepten met verse tuinboontjes, de tuinbonensalade met radijs en koriander, voor de Food Revolution Day was er één van. Vandaag een lekkere hartige snack, alleen het doppen van de boontjes kost even tijd, meng daarna een klein scheutje olijfolie door de boontjes en bestooi met zeezout. Easy!

Op zoek naar meer gezonde snacks? De chips van zoete aardappel zijn ook erg lekker!

Gezonde snack: tuinboontjes met olijfolie en zeezout

Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

donderdag 27 juni 2013

Insalata Caprese

Insalata Caprese: buffelmozzarella met tomaat en basilicum
Zó simpel, maar oh zo smaakvol, de insalata caprese. Een fijne lichte lunch voor op warme dagen, ja hoor, ik geloof er nog steeds in dat de zomer in aantocht is! Gebruik goede (biologische) buffelmozzarella, gemaakt van melk van de waterbuffel. Let daarnaast op de kwaliteit van de tomaten die je gebruikt, in Nederland wisselt dit nog wel eens. Ik gebruik graag de San Marzano tomaten (zie foto), dit zijn mooie stevige vleestomaten met echte smaak. Ze zijn verkrijgbaar bij veel Turkse winkels.

Ingrediënten
Dit heb je nodig voor 2 personen:

4 mooie vleestomaten, in dunne plakken gesneden
1 bol buffelmozzarella, in stukjes gescheurd
handjevol verse basilicumblaadjes
3 eetlepels olijfolie
snufje zout

Bereiding:

Leg de plakjes tomaat op een schaal of bord, verdeel de stukjes mozzarella erover, scheur de blaadjes basilicum in grove stukken en strooi over het bord. Besprenkel met wat olijfolie en een snufje zout. Snel klaar, dus extra tijd om van de zon te genieten (hij moet alleen nog even gaan schijnen). ☼

Fijne, lichte zomerse lunch

Buon Appetito!

Eat well. Love life. ♡

woensdag 26 juni 2013

Linzen - Appelburger op Volkoren Pita

Vega linzenburger met appel
Deze vegaburger is een perfecte vervanging voor een dikke vleesburger. Dus doe je mee aan meatless monday of eet je sowieso weinig tot geen vlees, dan is dit een heerlijk recept voor jou! Lekker door de rode linzen en het zoetzure van een Granny appeltje. Gebruik veel verse kruiden, daarmee geef je elk gerecht meteen meer smaak.

De huisgemaakte kruidenmayonaise (veel gezonder dan uit een potje) en gekarameliseerde ui maken de burger helemaal af. Ik gebruik graag volkoren pita broodjes voor zowel falafel, als voor deze burger. De broodjes blijven lang knapperig en je zit niet gelijk helemaal vol.

Linzen bevatten veel vocht, dus heb ik ze in het vergiet extra lang uit laten lekken en vervolgens met een pollepel kapot gemaakt in een zeef, zo loopt er nog aardig wat extra vocht uit. Het bakken van de burgers is een precies werkje, ze hebben de neiging makkelijk uit elkaar te vallen, dus draai ze voorzichtig om!


Dit heb je nodig voor 2 personen:

Voor de linzenburger:
1,5 koffiekopje rode linzen
1,5 appel, granny smith, grof geraspt
1 bleekselderij stengel, fijngesneden
3 tenen knoflook, fijngesneden
2 bosuitjes, fijngesneden
2 eetl. broodkruim
handje verse basilicum
handje bladpeterselie, fijngesneden
1 tomaat, in plakjes
slablaadjes
4 volkoren pitabroodjes, geroosterd

Voor de gekarameliseerde uitjes:
1 witte ui, in dunne ringen
1 eetlepel olijfolie
snuf zout

Voor de mayonaise:
Het basisrecept is hier te vinden, daaraan kan je fijngesneden kruiden zoals peterselie en tijm toevoegen.

Volkoren pita met linzenburger en sla van het balkon! :) 

Bereiding:
Breng een ruime pan water aan de kook en spoel de linzen goed af onder de kraan. Kook de linzen in ongeveer 15 minuten gaar, giet ze af in een zeef en laat goed/ extra lang uitlekken. Druk met een pollepel de linzen kapot in de zeef en laat het extra vocht uitlekken. Doe de linzen vervolgens in een ruime kom.

Maak vervolgens de mayonaise, zoals beschreven in dit recept.

Verhit in een steelpan de olijfolie en bak hier de uitringen in, op laag vuur. Wanneer de ui zacht begint te worden, voeg een snufje zout toe en laat de uien nog 30 minuten zachtjes bakken, tot de ui zoet begint te ruiken. Schep regelmatig om.

Laat een koekenpan met wat olijfolie goed warm worden, voeg hier de fijngesneden knoflook, bosuitjes en bleekselderij aan toe. Laat dit mengsel ongeveer 5 minuten bakken. 
Voeg toe aan de linzen.

Neem de geraspte appel en knijp met je handen zoveel mogelijk vocht uit de appel, (vang het sap op, is lekker om te drinken). De appel kan je samen met de basilicum en peterselie toevoegen aan de kom met linzen. Hussel alles goed door elkaar, voeg het broodkruim en wat peper en zout toe. Zet het mengsel 15 minuten op een koele plaats.

Vorm vervolgens met je handen 4 burgertjes en bak ze in een koekenpan lichtbruin, beide kanten 5 minuten. Rooster de pitabroodjes en verdeel de sla en tomaat over de broodjes. Serveer de mayo en uitjes op tafel.

Home made kruidenmayo & gekarameliseerde uitjes
Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡


maandag 24 juni 2013

Count Your Blessings ♡

Extra avondje vrij...
... dus heel hard genieten op het terras



Borrelhap Artisjok met Citroenolie

Happy Cat
Met Caat aan de wijn op 't balkon, having a good time! ♡
Kleurrijk ontbijt: smoothie van bietjes met aardbei.
Heel blij met nieuwe camera! 

Feestelijke bosvruchtentaart van speltbladerdeeg, het recept vind je hier!

Happy Birthday Oma, 82!

Verjaardag oma, dagje varen met de family!


Geniet ervan!

Eat well. Love life. ♡

zaterdag 22 juni 2013

Spinazie- Tomaat Omelet

Snelle lunch: Omelet met Wilde Spinazie en Tomaat

Geen zin om te koken of op zoek naar een lekkere warme lunch? Maak dan deze gezonde omelet. Ik heb in dit recept geen melk gebruikt (had ik niet in huis), maar daar maak je de omelet iets romiger mee.

Gooi vooral alle groenten die je nog hebt liggen in de pan, dat kan alleen maar verrassende resultaten opleveren! Gebruik natuurlijk alleen biologische eitjes, beter voor de kippetjes en lekkerder.

Bio Eitjes

Dit heb je nodig:

2 bio eieren
1 tomaat, gewassen en in vieren
handjevol verse spinazie, gewassen
andere restjes groente
peper
zout
evt. 2 eetlepels melk of scheutje room
geklaarde boter om in te bakken

Bereiden:

Kluts de eieren in een beslagkom. Voeg nu eventueel melk of room toe en meng stevig door elkaar.
Laat wat boter in een koekenpan smelten en doe de groenten in de pan, laat kort even bakken, tot de spinazie geslonken is. Voeg het eimengsel toe en laat op laag vuur gaar worden. Bestrooi voor het opdienen met wat peper en zout.
Voeg leftover groenten toe (in dit geval courgette), de meeste soorten zijn perfect voor in een omelet!
Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

donderdag 20 juni 2013

Borrelhap: Artisjok met Citroenolie

Heerlijke zomerse borrelhap & gezond: gekookte artisjok
Meng het sap van 1/2 citroen met 3 eetlepels olijfolie, erg lekker om de citroenblaadjes in te dopen
Breng een ruime pan water aan de kook. Snijd de steel van de artisjok af en kook ze in ongeveer een half uur gaar.
De artisjok is gaar, wanneer je de blaadjes makkelijk los kan trekken
Doop de artisjokblaadjes in de citroenolie en schraap met je tanden het vruchtvlees eraf. Pluk hem helemaal kaal, dan kom je bij het hart, de lange draden kan je eraf snijden. Het zachte hart kan je opeten. Heeeeerlijk!
Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

dinsdag 18 juni 2013

Healthy Eiersalade

Gezonde Eiersalade met Courgette, Rucola & Gemengde Kiemen

Dit is waarschijnlijk een van de eerste recepten die ik als kind maakte: eiersalade! Lekker op een toastje of een boterham. Vroeger maakte ik hem met (uiteraard) eieren, kerrie, bieslook en een flinke dot mayonaise. Bieslook knipten we uit de kruidentuin in de achtertuin en eigenlijk was de smaak van bieslook soms te sterk, toch wilde ik zo graag iets uit de tuin gebruiken, dat het er gewoon doorheen ging. Vandaar waarschijnlijk dat er op mijn balkon allemaal bakken staan met sla, kruiden, radijsjes, aardbeien etc. De rucola kan ik inmiddels al knippen en gebruiken.

Vandaag een gezonde variant van de eiersalade die ik als kind maakte. Er gaan namelijk gemengde kiemen, courgette en rucola doorheen. Zodat de salade goed vult, maar ook vol vitaminen zit. Eerder heb ik een stukje geschreven over kiemen, bomvol goede stoffen! Ik gebruik hier gemengde kiemen, natuurlijk kan je ook een een ander soort gebruiken, pas alleen op dat sommige kiemen heel scherp van smaak zijn, pas dan de hoeveelheid aan.

Ingrediënten: Gemengde Kiemen, Courgette (geraspt), Mosterd, Eieren, Rucola


Dit heb je nodig:

2 (biologische) eieren
klein handje gemengde kiemen
klein handje geraspte courgette
handje rucola
1 eetlepel biologische mayonaise
1 theelepel mosterd
snufje zout
evt. 1/2 theelepel kurkuma

Bereiding:

Breng in een steelpannetje ruim water aan de kook. Zet het vuur lager en doe de eieren voorzichtig in het water. Kook de eieren in 6 minuten, laat vervolgens schrikken onder koud water. 
Hak ondertussen de gemengde kiemen en rucola grof en doe in een ruime kom en voeg de geraspte courgette toe.  Meng de mayonaise en mosterd (en evt. kurkuma) tot een lekkere saus.

Snijd de eieren in kleine stukjes en voeg bij de groenten. Roer de mosterd-mayo erdoor en breng eventueel op smaak met wat zout.

Eiersalade, lekker op een cracker of volkoren boterham

Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

zondag 16 juni 2013

Quinoa salade met Zwarte Bonen, Wilde Spinazie & Druiven

Deze fijne, lichte lentesalade bevat gezonde koolhydraten (quinoa). Dit fijne product is glutenvrij en in op verschillende manieren te gebruiken in de keuken. Eerder maakte ik erg lekkere Quinoa Burgers of de Gevulde Aubergine, ook een favoriet met quinoa! 

Mijn moeder kwam bij mij eten en had nog nooit van quinoa gehoord, ik vind het leuk als mensen nieuwe gerechten proeven, dus heb ik deze salade gemaakt. Haar bord was snel leeg, dus volgens mij viel het in de smaak. Ze heeft een zak quinoa mee naar huis genomen, ik hoop dat ze het vaker zal gaan eten. 

Salade van Quinoa met Zwarte Bonen, Wilde Spinazie & Druiven

Dit heb je nodig voor 2 personen:

100 gram quinoa

1/2 blikje zwarte bonen, uitgelekt
2 handen wilde spinazie, gewassen
15 groene pitloze druiven, gewassen
1/3 komkommer, gewassen
6 cherry tomaatjes, gewassen
hand pijnboompitjes, geroosterd
4 eetl. olijfolie
2 eetl. citroensap
peper en zout

Bereiden:

Spoel de quinoa in een zeef schoon onder de kraan. Kook de quinoa in een pan met 200 ml water, op laag vuur, in ongeveer 12 droog en gaar. Laat de quinoa even afkoelen.

Neem een ruime schaal, waar alle onderstaande ingrediënten in kunnen. 
Snijd de spinazie grof of scheur met je handen in grote stukken. Vervolgens snijd je de komkommer in stukjes en de tomaatjes in vieren. Halveer de druiven en doe ze in de schaal.
Voeg de uitgelekte bonen toe aan de groenten en maak de dressing door de olijfolie te mengen met het citroensap. 

Meng de quinoa door de salade en giet de dressing over de salade, hussel door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Voilà!

Quinoa met Zwarte Bonen, Wilde Spinazie & Druiven

Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡ 

vrijdag 14 juni 2013

Bosvruchten Bladerdeegtaart


Speltbladerdeeg met Rood Fruit op Slagroom en Griekse Yoghurt
Weekend, dus lekker borrelen met vrienden, uitgebreid samen eten en genieten van je vrije tijd.
Een goede afsluiter van ons weekend was deze heerlijke bosvruchten taart. Het bladerdeeg heb ik 's middags al gebakken en daarom heel erg geschikt voor tijdens een dinertje, je hoeft voor het opdienen alleen nog de witte crème op de taart te smeren en het fruit te verdelen, beetje poedersuiker erover en klaar.
Je kan hem alleen met slagroom maken, maar de slagroom kan je ook mengen met wat Griekse Yoghurt, veel gezonder natuurlijk.

In de biosuper was ik op zoek naar bladerdeeg en tot mijn vreugde (want het klinkt gewoon gezonder), verkochten ze er speltbladerdeeg. Qua smaak heb ik weinig verschil geproefd, dus een goede vervanger voor de normale 'witte' bladerdeeg. Volkoren bladerdeeg is een goed alternatief!

Bramen, bosbessen, kersen en rode besjes
Dit heb je nodig:
6 plakjes bladerdeeg (spelt of volkoren)
1 klein bakje rode besjes
1 klein bakje bramen
1 bakje bosbessen
handje kersen voor de sier
1 beker slagroom, opgeklopt
2 eetlepels Griekse Yoghurt
1 eidooier
Poedersuiker

Kersen
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Leg 2x3 plakjes bladerdeeg (achter elkaar) overlap 1 cm. Maak je vinger nat, strijk over het deeg en druk met een vork in het overlappende deeg, om ze aan elkaar te maken. Bestrijk met een dun laagje eidooier.
Maak met de vork gaatjes in het deeg en plaats de twee deeglappen voor ongeveer 12 minuten in de voorverwarmde oven.
Haal het bladerdeeg uit de oven en laat volledig afkoelen, vervolgens kan je het bewaren in vershoudfolie of het gerecht afmaken.

Meng voor het opdienen de slagroom, met Griekse Yoghurt en 1,5 eetlepel poedersuiker (meer als je het zoeter wilt hebben).
Spoel het rode fruit af onder de kraan en laat goed uitlekken. Bestrijk één van de deeglappen met de witte crème, verdeel het fruit (bewaar iets voor de garnering) erover en leg op een mooie schaal. Leg het andere stuk bladerdeeg op het fruit en bestrooi met poedersuiker. Versier de schaal met het overige fruit.

Heerlijk met een fris glaasje limoncello en wees er snel bij!

Bladerdeegtaart met Rood Fruit en Slagroom met Griekse Yoghurt


Eet lekker & Geniet!

Eat well. Love life. ♡

woensdag 12 juni 2013

Guest Blog op Food Bandits

Pikant Krokante Kikkererwten met Mango
Food Bandits is in mijn ogen een van de mooiste foodblogs van Nederland, geen standaard gerechten of onderwerpen, maar creatief en onwijs mooie foto's!

Een hele eer dus om gevraagd te worden een guest blog te schrijven op het blog van Food Bandits.
Ben je benieuwd, neem vooral een kijkje en probeer dit heerlijke recept uit!

Pikant Krokante Kikkererwten: Healthy Snack!

Geniet ervan!

Eat well. Love life. ♡

dinsdag 11 juni 2013

Spring Rolls met Home Made Chilisaus

Afgelopen week kwam vriendinnetje Lot gezellig eten en ik ging spring rolls voor haar maken (voor het 1st!), enthousiast begon ik de rijstvellen te weken in warm water, iets te lang bleek toen ze scheurden.

Uiteindelijk kwam het, met assistentie van Lot, helemaal goed, alleen miste ik iets qua smaak. Deze eerste keer vulden we de spring rolls met rauwe groenten, later heb ik het nog eens gemaakt en heb ik een bosuitje en wat knoflook gebakken en vervolgens de groenten gegrild, dit geeft toch net iets meer smaak en dit warme gerecht voelt dan ook meer als hoofdgerecht. Kijk dus zelf wat je lekker vind, als lunch kan het perfect met rauwe groenten die je in huis hebt. Sorry Lot, dat ik hem voor jou nog niet perfect heb gemaakt, kom snel maar weer! :)

Hieronder het vernieuwde Spring Roll recept, heel gezond, weinig calorieën en low-carb. Fijn maaltje!




Dit heb je nodig als hoofdgerecht voor 2 personen:

6 rijstvellen
3 wortels
2 stengels bleekselderij
1 courgette
1 bosuitje, in ringetjes
2 tenen knoflook, geperst
2 handen taugé
6 eetlepels seroendeng (kokos-pinda mengsel)

Voor de chilisaus:
4 eetlepels sesamolie
1 theelepel vissaus
1 eetlepel agavesiroop
1 spaanse peper, fijngehakt
scheutje citroensap



Bereiding

Begin met de chilisaus, meng de ingrediënten in een kommetje goed door elkaar en zet even weg.
Was en snijd de verschillende groenten julienne; in luciferdunne reepjes.  
Bak vervolgens het bosuitje met de knoflook kort lichtbruin in de grillpan en voeg de gesneden groenten toe, grill de groenten kort, na ongeveer 5 minuten zijn ze klaar.
Neem ondertussen een ruime kom en vul deze met koud water. Laat omstebeurt de rijstvellen weken in het water. Na ongeveer 20 seconden zijn ze klaar en zacht. Haal uit het water, laat uitdruppelen en leg op een schone theedoek om te drogen. Leg de vellen niet op elkaar, dan plakken ze aan elkaar vast.

Leg de groenten in het midden van het rijstvel en bestrooi met een eetlepel seroeneng. Vouw het vel dicht, alsof je een cadeautje inpakt. 
Leg de spring rolls niet tegen elkaar, de kans bestaat dat ze aan elkaar vastplakken en dan scheuren.

Giet wat home made chilisaus over de spring rolls of gebruik het als dipsausje.










Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡


zondag 9 juni 2013

Count Your blessings ♡

Eerste Eetclub @ Catrien, met oa home made pasta, brood, chocomouse, heerlijk! ♡
Vondelpark met neefje
Groen op het Balkon
Overheerlijke & Healthy Blueberry Pancakes
Picknick met Lentesalade van Spelt @ 't Park
Z
Zomerkoninkjes
Deze bosvruchtentaart aten we afgelopen zondag tijdens een gezellig etentje met vrienden, het recept volgt binnenkort online!
Happy Sunday!


Geniet ervan!

Eat well. Love life. ♡