maandag 4 februari 2013

Making of the Birthday Cake

Gister plaatste ik al een foto van de prachtige vijgentaart (gemaakt voor mijn verjaardag :)), vandaag het bijhorende recept! Ik heb het recept van de site What Katie Ate, een Australische foodie, die recepten met waanzinnig mooie foto's plaatst. 

Katie gebruikt kant-en-klaar taartdeeg voor de bodem van de taart. Aangezien ik altijd wil proberen om zoveel mogelijk home made te maken heb ik een krokante taartbodem gemaakt. Vrij simpel om te maken, alleen het vrij plakkerige deeg uitrollen, zonder dat het scheurt, moet met beleid. Gebruik voldoende bloem op je werkvlak, zodat het deeg niet vastplakt.

Dit is een taart waarmee je de show zult stelen, prachtig!




Dit heb je nodig:

Voor de taartbodem:
250 gram bloem
100 gram poedersuiker
150 gram zachte boter
1 ei 
snuf zout

Voor de crème vulling:
200 gram mascarpone
200 gram crème fraiche
125 ml slagroom, opgeklopt
1 eetl oranjebloesem water
beetje kaneel
30 gram poedersuiker
8 verse munt blaadjes, zeer fijn gehakt

Verder nodig:
12 verse vijgen, in vieren gesneden
100 gram hele hazelnoten
wat extra munt blaadjes
poedersuiker om de taart mee te bestrooien
agave siroop
boter om de taartvorm mee in te vetten
steunvulling, erwten of bonen om blind te bakken






Bereiding
Start met het maken van de taartbodem. Vet de taartvorm in met boter. Verwarm de oven voor op 200 graden. Strooi de bloem op je werkplek en maak een kuiltje in het midden. Daar gaat de boter, het ei, suiker en zout in. Maak met je handen een 'kruimelig' deeg, vervolgens kan je door goed te kneden er een mooie bal van maken. Nooit te lang doorkneden, daar wordt je deeg snel droog van. Bestuif je werkplek met bloem, zodat je het deeg kan uitrollen, zonder dat het vast plakt. Rol het deeg uit en leg in de taartvorm. Druk aan en snijdt het teveel aan deeg af. 


Bekleed de taartvorm met bakpapier en leg de steunvulling erop. Bak de taart blind 15 minuten, haal de steunvulling eraf en zet terug in de oven, bak hem nogmaals 15 - 20 minuten tot de bodem goudbruin is, laat vervolgens afkoelen.

Vervolgens kan je met de vulling aan de slag. Mix de mascarpone, crème fraiche, oranjebloesem water, kaneel, poedersuiker en munt in een ruime kom, tot alles goed gemengd is. Voeg vervolgens de opgeklopte slagroom toe en mix tot een stevige crème. Zet het mengsel weg in de koelkast tot je hem gaat gebruiken.
 
Zet de oven terug op 120 graden, om de vijgen te roosteren. Leg de vijgen in een ovenschaal en meng de agave siroop met wat warm water. Schenk dit siroopmengsel over de vijgen en zet ze voor ongeveer 5-6 minuten in de oven. Niet langer, want anders vallen de vijgen uit elkaar, laat vervolgens afkoelen.

 


 
Schep de crème vulling in de taartbodem en verdeel de vijgen, hazelnoten en muntblaadjes over de taart. Bestrooi met wat poedersuiker. Wat een prachtig resultaat!

 
Eet lekker! 

Eat well. Love life.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡