woensdag 20 februari 2013

Gouden salade van Gierst met Broccoli, Venkel, gebakken Ham en gerookte Mozzarella

'Watte?! Gierst? Sorry hoor, geen idee, ken ik niet, is dat lekker dan?!' Dat zei vriendlief toen hij hoorde wat ik hem zou voorschotelen 's avonds. Eerlijk gezegd had ik het ook nog nooit gegeten, maar het viel goed in de smaak! Gierst (oftewel Millet) is een graansoort en heeft iets weg van couscous, maar met een vollere smaak. Het bevat geen gluten, dus een perfect gerecht voor mensen die een gluten allergie hebben. Zoals we gierst hier kennen, zijn de korrels goudgeel van kleur en wordt het verbouwd in China, India en centraal Afrikaanse landen.
 
De lekkerste manier om gierst te bereiden is om het eerst in een pan met dikke bodem in wat olie, kort te bakken, zodat de gierst als het ware gepoft wordt. Je ruikt dan meteen een 'gebakken' geur. De gierst is nu open en kan water opnemen, door het vervolgens te koken, zet de gierst uit en wordt het gaar.

Dit is het eerste recept op mijn blog waarin ik vlees gebruik, uiteraard wel biologisch!
In dit gerecht komt zoet (venkel), zout (gebakken rauwe ham) en frisheid (citroen gierst) heel mooi samen, wat het een nieuwe favoriet van mij maakt! Daarnaast is het ook nog eens snel klaar. 
  

Dit heb je nodig:
voor 2 personen als maaltijdsalade, voor 4 personen als bijgerecht

150 gram gierst
300 ml water

4 handjes rucola
1 broccoli, in roosjes gesneden
4 - 6 plakjes rauwe ham
1 venkel, in kleine stukjes gesneden
hand walnoten, grof gehakt
gerookte mozzarella (scamorza), in kleine blokjes gesneden
sap van 1/2 citroen
snuf zout en peper
olijfolie


Bereiding
 
Spoel de gierst in een vergiet met warm water. Bak de gierst vervolgens in wat olijfolie, roer goed door, zodat het niet aanbakt. Giet er vervolgens 300 ml water bij, breng aan de kook met een deksel op de pan en kook in ongeveer 15 minuten gaar. Proef tussendoor of het al gaar is.
De gierst hoef je als het goed is niet af te gieten, omdat het droog kookt. Laat de gierst vervolgens een beetje afkoelen, lauwwarm is hij het lekkerste in deze salade. Meng ondertussen het sap van een halve citroen met 3 eetlepels olijfolie en wat zout. Meng dit door de gierst, wanneer het gaar is en roer het er met een vork goed door, zodat de klontjes eruit gaan.




Blancheer de broccoliroosjes, in een pan water, in 5 minuten gaar en giet vervolgens af. Bak ondertussen de plakjes rauwe ham in een koekenpan (zonder olie) tot ze krokant zijn en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.



Doe de rucola met de stukjes venkel, walnoten en gerookte mozzarella in een kom en meng met wat zout en een scheutje olijfolie.
Schep nu de gierst, beetje bij beetje, door de salade. Verdeel dit over de borden en leg de broccoli en plakjes ham erop. That's it!




Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡